Eğitim & Kurs

Sınav Stresi ile Baş Etme Yöntemleri Nelerdir?

Sınav Stresi ile Baş Etme Yöntemleri Nelerdir? Sınav stresi kontrol altına alınmadığında öğrencilerin sınavda gereksiz telaşa kapılmalarına ve başarısız olmalarına neden olabilir.

Sınav stresi ile baş etme yöntemleri ne kadar iyi bilinirse elde edilecek sonuç da o kadar iyi olacaktır. Bu stresi en aza indirmek adına çalışma süreci en verimli şekilde değerlendirilmeli, bol konu tekrarları yapılmalı ve soru çözümüne ağırlık verilmelidir. Farklı soru tiplerini gören ve konulara hakim olan öğrencilerde sınav stresinin daha az olması beklenir. Buna karşın hala stres yaşanıyorsa sınav anında stresi sınırlandıracak çalışmalar yapılmalıdır. Derin derin nefes almak ve başka soruya geçmek genellikle etkili olacaktır. Pek çok öğrenci kendini sınava şartladığından dolayı stres düzeyi daha da yükselir. Bunu önlemek için sınavın hayatın akışı içerisinde normal bir süreç olduğu kabul edilmelidir.

Sınav Stresi ile Nasıl Başa Çıkılır?

Sınav stresi ile başa çıkmak için yeterince çalışıldığından emin olunmalıdır. Kişinin kendine güvenmesi stresi en aza indirecektir. Bunu sağlamak adına planlı çalışılmalı, çalışma programına sadık kalarak her derse ağırlık verilmelidir. Çalışma sırasında motivasyonu sağlamak adına her zaman gerçekçi hedefler koyulmalı, bu hedefe ulaşmak için çalışılmalıdır.

Kişinin kendini başkaları ile kıyaslaması başarısızlığı ve stresi beraberinde getirir. Bunu önlemek adına herkes kendine ve sonuçlarına odaklanmalıdır. Rahatlama sağlaması adına spor ve egzersiz yapmak alışkanlık haline getirilmelidir. Ayrıca beslenmeye ve uyku düzenine de dikkat edilmeli, beslenme düzeninde sebze, meyve protein ağırlıklı beslenilmelidir.

Sınav Kaygısını Önlemek

Bazı kişilerde yoğun olarak yaşanan sınav kaygısını önlemek için gerekli hallerde profesyonel destek almaktan çekinilmemelidir. İşin uzmanlarından alınan tavsiyeler her zaman işe yarar olacaktır. Başarısızlık korkusunu en aza indirmek için çalışmalar yapılmalıdır. Aynı zamanda sınava çok fazla anlam yüklenmemeli, aile ve çevredeki kişiler baskı yapmamalı, sınav zamanına kadar aktif şekilde ders çalışılmalı ve nefes alma, gevşeme egzersizleri uygulanmalıdır. Bu gibi davranışların hepsi bir araya geldiğinde sınav kaygısı ve stresinin daha az olduğu ve öğrencinin tüm sınavlara daha rahat girerek başarısının arttığı fark edilecektir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu