Hamilelik

Hamilelik Sürecinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik Sürecinde Beslenme Nasıl Olmalıdır? Hamilelik sürecinde anne adaylarında değişiklikler meydana gelmektedir. Vücut yapısı, kilo miktarı, hormon dengesi, psikolojik süreçler farklılaşmaya başlamaktadır. Bu süreçte anne adayları kendi ve bebek sağlığı için önlemler almalıdır.

Hamilelik Sürecinde Beslenme Nasıl Olmalıdır? Hamilelikte beslenme sağlık durumunu doğrudan etkilemelidir. Yanlış veya yeteri kadar beslenmeme bebekte bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Hamilelikte beslenme önerilerini yazımızda inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte Doğru Beslenme

Hamilelikte doğru beslenme için diyetisyenlerden yardım alabilirsiniz. Meyve ve sebze tüketimini en az 7 en fazla 10 porsiyon olmak üzere tüketmelisiniz. Genellikle mevsim dönemine uygun besinler tüketmelisiniz. Besleyici değeri yüksek gıdalar olması büyük önem arz etmektedir. Sağlıklı beslenme için taze meyve 400 gram, sebze 300 gram olacak şekilde tüketmelisiniz. Ekmeklerinizde tam tahıllı ürünleri tercih etmelisiniz. Omega 3 desteği için deniz ürünleri, keten tohumu, ceviz, avokado, semizotu ürünlerini tüketmelisiniz.

Bu dönemde besleyici özelliği az olan ürünlerden uzak durmalısınız. Kızartma, işlenmiş gıdalar, yüksek kalorili şekerli içecekler, fast food içeriklerimden uzak durmalısınız. Onun yerine yeterli miktarda sağlıklı yiyecekleri tercih etmelisiniz. Bu süreçte öğün atlamamaya da dikkat etmelisiniz. Ara öğünlerinizde besleyici yüksek olan yiyecekleri tüketmelisiniz. Genellikle yoğurt, taze meyve, yoğurt, süt, fındık, ceviz önerilmektedir. Anne ve bebek sağlığında beslenme tek başına düşünülmemelidir. Mutlaka takviye edici vitaminler ve mineraller almalısınız. Bu ürünlerin doğru kullanımı için doktorunuza ve eczacınıza danışmalısınız.

Hamilelikte Yeterli Sıvı Tüketimi

Hamilelikte yeterli sıvı tüketimi anne ve bebek sağlığı için gerekliliktir. Hamileler günde en az 10 – 12 bardak su tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede hamilelik sırasında yaşanılan sorunlar çözülmektedir. Gebelik sürecinde rahim büyümesi meydana gelmektedir. Zamanla sindirim organlarına baskı meydana gelmektedir. Bundan dolayı anne adaylarında kabızlık vakasına sıklıkla rastlanılmaktadır. Kabızlık sorununu önlemek için yeterli sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Hamileliğin son aylarında ise oluşabilecek şişkinlikleri en aza indirmektedir.

Karın büyümesiyle vücut üzerinde çatlaklıklar meydana gelmektedir. Vücuttaki çatlakların ve ciltteki kuruluğu önlemek için günlük 3 litre su tüketebilirsiniz. Bol bol su içmek anne adaylarının cilt sağlını desteklemektedir. Yeteri kadar su tüketmeyen kişilerde erken kasılmalara neden olabilmektedir. Erken doğum riskini yükseltmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu