Hamilelik

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Çocuklardaki Belirtileri

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Çocuklardaki Belirtileri

 

Hiperaktivite tıbbi olarak dikkat eksikliği olarak adlandırılmaktadır. Bilimsel olarak nörolojik olarak gelişimin bozulması ve fiziksel olarak belirtiler ortaya koymasıdır. Bu nörolojik bozukluklar, doğumla birlikte olabileceği gibi doğumdan sonra da oluşabilir. Doğumla birlikte başlayan fiziksel bozukluklar genel olarak bebeklerin 20 – 24 aylık olmaları ile kendini göstermeye başlar. Norolojik gelişim eksikliği kaynaklı olarak ortaya çokan fiziksel davranış bozuklukları şu şekilde sıralayabiliriz:

DEHB ( dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) bağlı davranış bozuklukları

– Dikkatsizlik birinci davranış bozukluğudur. Daha çok dikkatini toplayamama, dikkali bir şekilde yoğunlaşamama olarak adlandırılabilir.
– Aşırı hareketlilik göstermeleri ve durmadan anlamlı ve anlamsız hareket içinde olmaları.
– Verilen tepkilerin kontrolsüzlüğü ve aşırı tepkiler verme. Her hangi bir durumda yda sessiz bir ortamda aşırı ve  yüksek sesle tepkiler verebiliyorlar.
– Sessiz kalmaktan ve sakin durmaktan rahatsız olması, ve etrafında bulunanlara sataşması.
– Her hangi bir şey düşünmeden, iyi veya kötü sonuç doğuracağını düşünmeden harekete geçme fiili eylemde bulunmak.
– Sabırsızlık,kuralları sevmemezlik. Özellikle sabırsızlık bu tür rahatsızlkları bulunan çocuklarda çok belirgin olarak görülür.
– Ani öfkelenme, okul çağındaki çocuklarda çok görülen ani öfkelenme belirtisi  çocuğun var olan huzursuzluğunu dile getirme çabasıdır.

Hiperaktiviteye sebep olan etmenler

Bilim adamlarını hiperaktivite üzerine yaptığı çalışmalarda tam olarak sebepler belirlenemeiştir. Ancak bulgulardan ve elde edilen verilerden şu sonuçlar elde edilmiştir.

Hiperaktivite rahatsızlığı olan çocuklarda beynin mesaj iletim kanallarında impuls iletiminin yetersiz olduğu belirlenmiştir.
– Anne veya babalarında genetik olarak var olan rahatsızlık genetik yollar ile çocuğa geçmiş olabilir.
– Beyin dokusunda meydana gelen zedelenmeler hiperaktiviteye sebep olabilmektedir.
– Annenin hamilelik döneminde eksik beslenmesi nedeniyle bebeğin beyin dokusunun gelişimin yavaş olması, Hiperaktivite oluşmasında etkili olmaktadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu