Sağlık

B12 Eksikliği Nedir, Hangi Hastalıklara Yol Açar?

B12 Eksikliği Nedir, Hangi Hastalıklara Yol Açar? Suda çözünen bir vitamin olan B12, vücudun birçok normal fonksiyonuna katkıda bulunabilen bir vitamindir.

B12 Eksikliği Nedir, Hangi Hastalıklara Yol Açar? B12 vitamini vücutta yapılamadığı için dışarıdan besinler veya takviyeler yoluyla alınması gerekir. Dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan B12 vitamini eksikliği durumunda sinir hücrelerinin fonksiyonları bozulur. Bu, duyu kaybı, ağrı, yanma hissi ve karıncalanma gibi nörolojik semptomlara yol açar. Bilişsel işlevlerin azalmasıyla da karakterize edilen B12 eksikliği, yaşlılarda daha sık görülüyor. Bu yaş grubunda depresyonun önde gelen nedenlerinden biri olan B12 eksikliği, daha birçok belirtiye neden olabilir.

B12 Eksikliğine Ne Sebep Olur? B12 Eksikliğine Ne Sebep Olur?

B12 vitamini eksikliği esas olarak anemiye yol açar. B12 vitamini eksikliği olan kişilerde anemi görülebilir.

– B12 vitamini eksikliği olan kişilerde erken yorgunluk görülür. Bu kişiler gün boyunca halsiz ve halsiz hissedebilirler. Özellikle kararma ve çarpıntı sık görülür.

– B12 vitamini eksikliği olan kişilerde kol ve bacaklarda karıncalanma olabilir.

– Yaşlılarda hafıza kaybı olasılığı vardır. Bu nedenle B12 vitamini çok önemlidir.

B12 eksikliği kadın erkek fark etmeksizin birçok kişide zaman zaman ortaya çıkabilir. Bu vitaminin eksik olduğu durumlarda ilk yapılması gereken besin takviyesidir. Bu takviye ile B12 vitamini dengesini sağlayabilirsiniz. Elbette bazı durumlarda bu eksikliğe birçok hastalık neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda ilaç tedavisi gerekir.

Vücudun üretemediği B12 vitamininde neler bulunur sorusuna cevaben şu besinler sıralanabilir;

  • Kırmızı et
  • Tavuk
  • Balık
  • Karaciğer sakatatı
  • Böbrek sakatatı
  • Çeşitli kabuklu deniz ürünleri (karides, midye)
  • Süt
  • yoğurt
  • Peynir
  • Yumurta

B12 vitamini hayvansal gıdalarda, süt ve süt ürünlerinde ve ayrıca fermente soya ürünlerinde bulunur. Kuruyemişler omega-3 kaynağıdır ve meyve ve sebze grupları B12 vitamini içermez.

Vejetaryenler B12 Vitamini Eksikliğine Dikkat Etmeli

Özellikle vejetaryen diyetler vücudun üretemediği B12 vitaminine daha fazla dikkat etmelidir. Kırmızı et, balık ve sakatatta bol miktarda bulunan B12 vitamini eksikliği vejetaryen beslenmeyi benimseyen kişilerde daha fazla görülebilmektedir. B12 vitamini eksikliği ile oluşabilecek sağlık sorunlarından korunmak için vejetaryenlere B12 ile zenginleştirilmiş gıdalar eklenebilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu