Eğitim & Kurs

Eğitimi Temelden Etkileyen Sosyal Değişimler Nelerdir?

Eğitimi Temelden Etkileyen Sosyal Değişimler Nelerdir? Toplumsal bilinç, toplum içerisinde sürdürülen yaşam ile elde edilen hem görüşleri hem kavramları hem de düşünceleri kapsamaktadır. Aynı zamanda toplumda ortaya çıkan töre ile sanat gibi kurumların oluşmasını sağlayan bilinçli biçimlerin tümü olarak gösterilmektedir.

Eğitimi Temelden Etkileyen Sosyal Değişimler Nelerdir? Toplum bilinci, toplumu oluşturan insanların birlikteliğine yönelik amaç ve ilgilerini kapsamaktadır. İnsanların sahip olduğu ilgi ve amaçların bilinçlenmesine yönelik etkinlikler olarak da değerlendirilmektedir.

Toplum Bilincinin Kaybolmasının Eğitime Tesiri

Geleneksel toplum yapısına sahip bir insanın toplumsal bilincinin kaybolması, sahip olduğu ilgi guruplarının artan değerdeki zararlı tesirlerinin görülebilmesi adına okul yönetim kurullarındaki etkinlikleri önemli bir yer ihtiva ettiği düşünülmektedir. Okullarda gerçekleştirilen yönetim kurulları toplantıları esnasında, kendi çıkarları peşinde koşan insan guruplarının resmi pazarlık oturumları sergilendiği gözlemlenebilmektedir.

Okul yönetim kurulları, toplum fikrinin geliştiricisi rolünü üstlenmek ve ortak bir uzak görüşlülüğün ortaya koyucusu olarak öğrencilerin ilgi alanlarına göre geleceklerini şekillendirmek ve hazırlamak gibi görevleri bulunmaktadır. Ancak bunun yerine toplumun duygusunun parçalanmış lığı ile birbirlerine karşıt tavır gösterme yolunu tercih etmektedir. Modern çağın eğitimcileri, insanlara hizmet sunmak yerine, her bireyi ayrı beklenti ve istek peşinde koşa bilmektedir. Birden fazla topluluğa ve ilgi gurubuna lobi faaliyeti gösterebilmektedir.

Toplum bilinci, insanın yaşadığı yaşam alanında yüksek oranda ilişkili olduğu insanlar sayesinde ortaya çıkmaktadır. Kendisini ait hissettiği gurup ya da çalıştığı yer ile etnik kimlik ve ırk temelinde belirlenebilmektedir. Bu da eğitim ve öğretimin etkisine tesir etmektedir. Toplum bilincinin oluşması, eğitimin etkisini ve insan olma özelliklerinin toplum içerisinde gösterilmesini de tetikleye bilmektedir. İnsanlar, toplumsal bilinci edindikleri oranda birbirlerinin yaşam alanlarına ve haklarına saygı göstermeyi öğrene bilmektedir.

Parçalanmış Toplum Yapısı

Toplum, kendi kendini devam ettirebilen bir ilişkiler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Ortak bir amaç etrafında toplanan insanların oluşturduğu toplum, hem davranış hem de eylem açısından belli kurallara bağlı olarak hareket etmektedir. Kendi kendine yeterli olan ve yaşamını devam ettirebilen toplumlar, çoğunlukla belli bir yaşam alanına sahip olarak hayatlarını sürdürmektedir. Toplumsal yapıda gözlemlenen çözülmeler, toplumsal yaşam yerine bireysel yaşamı getirmektedir. Toplumsal yaşamın parçalanması ve bireyselliğin ön plana çıkması, eğitim konusunu da farklılaştırmaktadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu