Hamilelik

Embriyo Donasyonu Nedir? Hangi Durumlarda Tercih Edilmeli?

Embriyo Donasyonu Nedir? Hangi Durumlarda Tercih Edilmeli? Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan kısırlık, yani halk arasında söylendiği şekliyle kısırlık, tüm dünya için bir tehdit haline gelmiştir.

Embriyo Donasyonu Nedir? Hangi Durumlarda Tercih Edilmeli? Embriyo donasyonu sağlıksız beslenme, düzensiz yaşam, genetik yapının bozulması ve stres faktörleri kısırlığın artmasının başlıca nedenleri arasında yer alsa da kesin tanı hiçbir zaman konulamamaktadır. Günümüzde tıbbın ilerlemesiyle birlikte bebek sahibi olmak isteyip de yapamayan çiftlere babalık duygusunu yaşatmak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Tabii ki, embriyo bağışı genellikle son çare olarak kabul edilir.

Embriyo Donasyonu Nedir?

Embriyo donasyonu nedir? Bu işlem bir tüp bebek tedavisi uygulamasıdır. Hem anne hem de babanın kısırlık sorunu ile karşı karşıya olduğu durumlarda yapılır. İşlem, donörden elde edilen yumurtalığın, donörden alınan sperm ile laboratuvarda döllenmesi ve müstakbel annenin rahmine yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir.

Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir?

Sperm ve yumurtaların hiçbir şekilde elde edilemediği durumlarda,

Genetik hastalıklar nedeniyle sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmenin mümkün olmadığı durumlarda,

Kendi yumurta ve sperminizle yapılan sayısız denemeye rağmen fertil embriyoların gelişmediği ve gebelik ihtimalinin olmadığı durumlarda,

Çiftlerin erken menopoz veya kalıcı düşük yapan kadınlar ile azospermisi olan erkeklerden oluştuğu durumlarda,

Tüp bebek tedavilerinden sonuç alınamayan durumlarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Embriyo Donasyonu Nasıl Yapılır?

Çok aşamalı bu tedavide öncelikle çiftlerin üreme hücreleri incelenerek hem kadından hem de erkekten sağlıklı hücre alınamayacağından emin olunur ve tedaviye karar verilir.

Bu kararın ardından en önemli aşamalardan biri olan ikinci aşama tedavi için donörlerin belirlenmesidir. Başvuran çiftler, öncelikle kendi genetikleri ve yapıları ile donör uyumluluğu temelinde seçim yapar.

Üçüncü aşamada anne adayı ve donörü tedaviye hazırlanır. Anne adayı âdet görüyorsa, âdet günleri, vericinin âdet günleri ile yani aynı âdet gününe denk gelmelidir.

Dördüncü aşamada iğne tedavisi ile gelişmesi amaçlanan donör yumurta 10 ila 12 gün sonra hasat edilir ve aynı gün aday ebeveyn için seçilen sperm ile döllenme gerçekleştirilir.

Son aşama olan yumurtlama işlemi, yumurtanın döllenmesinden sonraki beşinci günde gerçekleşir. İşlem basit bir işlem olmasına rağmen anne adayının rahminde ağrı veya ağrıya neden olmaz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu