Anne-Çocuk

Telefonun Çocuklar Üzerindeki Fiziksel ve Ruhsal Zararları

Telefonun Çocuklar Üzerindeki Fiziksel ve Ruhsal Zararları Nelerdir? sorusu sıkça sorulan soruların başında gelmektedir. Bizde bu yazımızda telefonun çocuklara zararlarını ele aldık.

Telefonun Çocuklar Üzerindeki Fiziksel ve Ruhsal Zararları Nelerdir? Her geçen gün insan hayatının odağına daha da çok yerleşmeye başlayan telefon kullanımı söz konusu çocuklar olduğunda daha çok önem kazanıyor. Çocukların kontrolsüz telefon kullanımı tehlikeli olabiliyor.

Telefon Çocuklara Zarar Verir Mi?

Telefon kullanımının çocuklarda fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açması mümkündür. Yaydığı radyasyon sebebiyle gelişim aşamasındaki çocukları olumsuz etkilemesi muhtemeldir. Buna ek olarak sürekli olarak sanal bir platform ile temas halinde olmak çocuğun sosyal yaşamını da olumsuz etkileyebilmektedir.

Bu gibi zararların bilincinden olmak ve çocuğun kötü etkilenmemesini sağlamak için önlemler almak son derece önemlidir. Bu noktada anne ve babaların bilinçli olması gerekir.

Telefonun Çocuğa Zararları Nelerdir?

Telefon gibi elektronik cihazların belirli bir miktar radyasyon yaydığı bilinen bir gerçek. Bu değerler her cihaz için ölçülerek halka açıklanmakta. SAR değeri olarak adlandırılan bu radyasyon değerleri genellikle yetişkinlere zarar veremeyecek kadar olsa da çocukların gelişim süreçlerini son derece olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle çocukların telefonla ne kadar süre temas ettikleri büyük önem arz etmektedir.

Fiziksel zararlardan belki de daha önemlisi ruhsal zararlardır. Çocuğun sürekli olarak telefon ile etkileşim halinde olması çevresi ile iletişimini koparabilir. Bu noktada çocuklar hayal dünyasında kaybolmaya çok müsait oldukları için bu sanal dünyada kaybolma ihtimali de çok yüksektir. Bu gibi durumlarda çocukların yaşıtlar ve ailesiyle iletişim sorunları yaşaması muhtemeldir.

Çocukların Telefon Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bu kadar gelişmiş bir devirde çocukların hiç telefon kullanmasına izin vermemek son derece mantıksız bir hamledir. İçinde yaşadığı devrin gerekliliklerine alışması bir çocuk için çok önemli olduğundan telefon ile etkileşimde bulunması da son derece normal bir durumdur.

Bu etkileşim süresi ve sıklığı ebeveynler tarafından belirlenmeli ve gereken durumlarda kısıtlanmalıdır. Çocukların kendilerine zarar veren şeyleri fark ederek engelleme irade ne yazık ki yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle bir çocuğun ne sıklıkla ve ne kadar süre boyunca telefon ile etkileşimde bulunacağı ailesi tarafından belirlenmelidir. Bu dengenin kurulması çocuğun telefondan kötü etkilenmemesini sağlamak için çok önemlidir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu