Anne-Çocuk

Prematüre Bebekler İle İlgili Önemli Bilgiler

Prematüre Bebekler İle İlgili Önemli Bilgiler! Prematüre, anne karnında beklenenden daha erken ve gelişimini tamamlamadan dünyaya teşrif eden bebeklere verilen isimdir. Bir bebek, normal şartlarda otuz sekiz ila kırk iki hafta arasında süren bir gebelik yaşamaktadır. Bu süreden daha önce doğan bebeklere, prematüre bebek adı verilmektedir.

Prematüre Bebekler İle İlgili Önemli Bilgiler! Anne rahmi içerisinde yer alan bebeğin gelişimi, prematüre bebeklerde tam olarak tamamlanamamaktadır. Doğumdan sonra da tıbbi bakıma ihtiyaç duymaktadır. Erken doğum ile dünyaya gelen bu bebekler, anne babalarını endişeye sevk etmektedir.

Erken Doğumla Gelen Eksiklikler

Hamileliğin otuz ikinci haftasından önce dünyaya gelen bebek, erken prematüre olarak tanımlanmaktadır. Otuz iki ila otuz dördüncü haftalar arasında doğanlara orta, otuz dördüncü ile otuz altıncı haftalar arasında doğanlara ise geç prematüre bebek tanımı konulmaktadır. Bebekler, normallerine göre sadece dört hafta erken doğmuş olsalar dahi, gelişimini tamamlamadıklarından dolayı preterm bebek olarak kabul edilmektedir.

Hamileliğin son altı haftası içerisinde anne karnındaki bebekler, genellikle haftada takriben yarım kilo almaktadır. Bundan dolayı, birkaç hafta erken doğumu gerçekleşen bebeklerde öncelikle kilo azlığı ve küçüklük görülmektedir. Normal bebeklere göre daha küçük olan prematüre bebekler, kilo açısından olduğu kadar boy açısından da küçük durumdadırlar. Ayrıca solunum problemleri ile düşük kan şeker seviyeleri, ilk karşılaştıkları rahatsızlıklar olarak yer almaktadır.

Erken Doğumun Yol Açtığı Rahatsızlıklar

Vücut ısısını koruma gibi sorunları ortaya çıkan prematüre bebeklerde, beslenme günlükleri gibi ciddi sağlık problemleri de görülmektedir. Hamileliğin son haftalarında, bebeğin kemik gelişiminin üçte ikisi gerçekleşmektedir. Erken doğum ile bebek, kemik mineralizasyonunu da kaçırmaktadır. Bundan dolayı kemiklerde hem fosfor hem de kalsiyum seviyeleri genellikle düşük görülmektedir. Ayrıca geç prematüre olarak adlandırılan bebeklerin sinir sistemleri de tam manası ile olgunlaşma göstermemektedir.

Hamileliğin otuz beşinci haftasına gelindiğinde dünyaya gelen bebek, beyin itibari ile de vaktinden erken doğduğundan, toplam ağırlığı beyninin üçte ikisi ağırlığı kadar olmaktadır. Nörolojik sisteminde tam gelişme görülmemektedir. Bu gelişme, rahim içerisinde son haftalarda yaşanmaktadır. Olgunlaşmayan sinir sistemi sebebiyle prematüre bebek, genellikle kendi kendini sakinleştirmekte zorlanmaktadır. Dış dünyaya alışma çabası gösterirken çok fazla zamana ihtiyaç duymaktadır. Bundan dolayı da normal bebekten daha fazla İlgiye muhtaç konumdadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu